Rozważasz wejść w biznes gastronomiczny - otworzyć lodziarnię, kawiarnię lub mobilny punkt sprzedaży lodów?

A może już masz lokal i chcesz poszerzyć ofertę o produkcję i sprzedaż lodów? Tego bloga prowadzimy dla Ciebie. Sprawdź koniecznie!
Mieszanie mieszanki lodowej w pasteryzatorze - mk-komi.pl

Czy warto kupować pasteryzator do lodów z drugiej ręki?

Pasteryzator do lodów to ważny element wyposażenia każdej lodziarni tradycyjnej. To urządzenie, dzięki któremu zmrożony deser zyskuje fenomenalną kremowość oraz staje się bezpieczny do spożycia. Chcesz w niego zainwestować i zastanawiasz się, czy lepiej wybrać pasteryzator (...)
Pracownicy lokalu gastronomicznego wdrażają zasady GHP - mk-komi.pl

Dokumentacja GHP i GMP w gastronomii krok po kroku

Wdrożenie systemu HACCP w gastronomii stało się standardem – nie tylko ze względu na wymogi prawne, ale także oczekiwania klientów. Odwiedzający Twój lokal chcą mieć pewność, że żywność, którą serwujesz, powstaje i jest przechowywana w czystych, (...)
Frezer do lodów - mk-komi.pl

Rodzaje frezerów do lodów – który wybrać?

Frezer do lodów to niezastąpione narzędzie pracy w każdej lodziarni rzemieślniczej. Jego zadaniem jest jednoczesne intensywne mieszanie oraz zamrażanie mieszanki lodowej, tak aby powstały deser był kremowy, puszysty i dobrze napowietrzony. Dlatego wybór odpowiedniego urządzenia tego (...)
Kucharz wlewa mieszankę do frezera do lodów - mk-komi.pl

Jaki frezer do lodów lepiej wybrać – nowy czy używany?

Frezer do lodów to podstawowe wyposażenie potrzebne do produkowania słodkiego, zmrożonego deseru. Dlatego jeśli chcesz zaoferować swoim klientom naturalne lody rzemieślnicze – w ten sprzęt musisz się wyposażyć w pierwszej kolejności. Pojawia się jednak pytanie, czy postawić (...)
Fragment etykiety na urządzeniach chłodniczych - mk-komi.pl

Jak czytać etykiety znajdujące się na szafach chłodniczych i mroźniczych?

Przed Tobą zakup szafy chłodniczej lub mroźniczej? Jeśli tak, zapewne wiesz, że istotne są nie tylko rozmiar i wygląd tych urządzeń, ale przede wszystkim ich parametry techniczne. Zanim jednak przejdziesz do przeglądania szczegółowej dokumentacji technicznej, przyjrzyj (...)
Witryna chłodnicza w cukierni - mk-komi.pl

Witryna chłodnicza – używana czy nowa?

Witryna chłodnicza to kluczowe wyposażenie cukierni, kawiarni i wielu innych lokali gastronomicznych, a także sklepów spożywczych. Pozwala nie tylko na efektowną ekspozycję produktów, ale przede wszystkim utrzymuje je w optymalnej temperaturze. Planujesz zakup takiego urządzenia? (...)