Rozważasz wejść w biznes gastronomiczny - otworzyć lodziarnię, kawiarnię lub mobilny punkt sprzedaży lodów?

A może już masz lokal i chcesz poszerzyć ofertę o produkcję i sprzedaż lodów? Tego bloga prowadzimy dla Ciebie. Sprawdź koniecznie!
Lody zimą - lodowy wafelek owinięty szalikiem - mk-komi.pl

Lody zimą – na jakie smaki postawić?

Nie da się ukryć, że najlepszym sezonem na sprzedaż lodów jest okres wiosenno-letni. Długie dni spędzane poza domem i wysokie temperatury sprzyjają poszukiwaniu ochłodzenia właśnie w formie tego deseru. Jeśli jednak prowadzisz całoroczną lodziarnię, a Twój (...)
Warsztaty lodziarskie - mk-komi.pl

Szkolenia lodziarskie – ile trwają, ile kosztują i czego się na nich nauczysz?

Robienie lodów na pozór wydaje się bardzo proste. Mleko, śmietanka, cukier… przepis wygląda na łatwy. No właśnie. Wygląda. Jeśli jednak chcesz zamienić robienie lodów w biznes, musisz wiedzieć o tym rzemiośle znacznie więcej. Sposobem na poszerzenie (...)
Dziewczyna zastanawia się, czy w lodach, które je, są alergeny - mk-komi.pl

Alergeny w lodach – 8 najczęściej występujących

Około 30% – właśnie taki odsetek społeczeństwa w krajach wysoko rozwiniętych, takich jak Polska, zmaga się z różnego rodzaju alergiami.* Wiele reakcji uczuleniowych jest wywołanych kontaktem z substancjami występującymi w pożywieniu. Ich źródłem mogą (...)
Mężczyzna prowadzący własną lodziarnię - mk-komi.pl

Czy opłaca się otworzyć lodziarnię?

Rynek lodów w Polsce wzrasta w tempie ok. 4% rocznie.* Szczególnie duże zmiany na tym polu można zaobserwować na przestrzeni kilku ostatnich lat – Polacy coraz chętniej decydują się na jedzenie lodów poza domem i zwracają (...)
Lody naturalne truskawkowe - mk-komi.pl

Lody naturalne, czyli jakie właściwie? Fakty i mity

Lody naturalne z roku na rok zyskują na popularności. Są oferowane zarówno w sklepach jak i w lodziarniach. I to właśnie te serwowane w lokalach gastronomicznych są najczęściej w centrum uwagi. Zastanawiałeś się jednak, co to oznacza, że lody (...)
Frezer do lodów - mk-komi.pl

Jak działa frezer do lodów?

Produkcja lodów rzemieślniczych zyskuje na popularności. Pojawia się coraz więcej lokali, które samodzielnie wytwarzają zmrożone desery – tak aby zapewnić swoim klientom sprawdzoną jakość. Aby jednak można było przygotowywać ten pyszny smakołyk, potrzebny jest (...)