Rozważasz wejść w biznes gastronomiczny - otworzyć lodziarnię, kawiarnię lub mobilny punkt sprzedaży lodów?

A może już masz lokal i chcesz poszerzyć ofertę o produkcję i sprzedaż lodów? Tego bloga prowadzimy dla Ciebie. Sprawdź koniecznie!
Budka z lodami

Jak otworzyć budkę z lodami? Poradnik

Lody to jeden z tych deserów, które kochają zarówno dzieci, jak i dorośli – zwłaszcza w gorące dni roku. W ostatnich latach szczególnie popularne są te produkowane metodami rzemieślniczymi, z wysokiej jakości składników. Myślisz o tym, (...)
Biznes lodowy - mk-komi.pl

Biznes lodowy – ile trzeba zainwestować w urządzenia?

Biznes lodowy może być bardzo dobrym pomysłem na dochodową działalność gospodarczą – lody to deser, który cieszy się niesłabnącą popularnością. Jednak zanim zaczniesz liczyć zyski ze sprzedaży zmrożonych pyszności, musisz zainwestować w dobrej (...)
Otwarcie lodziarni – sanepid - mk-komi.pl

Otwarcie lodziarni – sanepid i jego procedury

Lody są produktem spożywczym, dlatego ich sprzedaż wymaga zachowania wysokich standardów higienicznych i bezpieczeństwa żywności. Planujesz otwarcie lodziarni? sanepid będzie jedną z pierwszych instytucji, z którą będziesz musiał się zmierzyć. W tej dziedzinie nie ma (...)
Cukiernik wlewający mieszankę do maszyny do lodów - mk-komi.pl

Maszyny do lodów – na co zwracać uwagę przy wyborze?

Jeśli chcesz zająć się produkcją mrożonych deserów, na pewno nie warto podchodzić pochopnie do zakupu maszyny do lodów. To urządzenie jest najważniejszym elementem każdej lodziarni i w znacznej mierze decyduje o jakości produktu. Pomaga również (...)
Produkcja lodów - jak wyliczyć jej koszt - mk-komi.pl

Jak wyliczyć koszt produkcji lodów?

Prowadzenie lodziarni jest bardzo przyjemną działalnością. Zazwyczaj jest ona również dochodowa. Nie oznacza to jednak, że przed jej rozpoczęciem nie trzeba dokonać pewnych obliczeń. Zanim zainwestujesz swój czas i pieniądze, powinieneś znać (...)
Alternatywne technologie produkcji lodów - mk-komi.pl

Alternatywne technologie produkcji lodów – co trzeba wiedzieć?

Lody rzemieślnicze, produkowane według tradycyjnych receptur i smakujące „jak za dawnych czasów”, to prawdziwy hit ostatnich lat. Latem, w dużych miastach i w kurortach turystycznych, tego typu lodziarnie można spotkać niemal na każdym rogu. Duża (...)