Rozważasz wejść w biznes gastronomiczny - otworzyć lodziarnię, kawiarnię lub mobilny punkt sprzedaży lodów?

A może już masz lokal i chcesz poszerzyć ofertę o produkcję i sprzedaż lodów? Tego bloga prowadzimy dla Ciebie. Sprawdź koniecznie!
Wlewanie mieszanki do pasteryzatora do lodów - mk-komi.pl

Pasteryzator do lodów – rodzaje i zasada działania

Przygotowanie lodów to wieloetapowy proces, w którym trzeba starannie zadbać zarówno o smak powstającego deseru, jak i o jego kremową konsystencję oraz… bezpieczeństwo sanitarne. Mleko czy śmietanka stosowane w recepturach to tylko niektóre składniki, w których (...)
Naprawa witryn chłodniczych - mk-komi.pl

Najczęstsze awarie witryn chłodniczych – jak sobie z nimi radzić?

Prowadzisz cukiernię lub lodziarnię? Jeśli tak, w Twoich zasobach znajduje się na pewno co najmniej jedna witryna chłodnicza. To urządzenie, które pozwala estetycznie wyeksponować smakołyki, a jednocześnie utrzymać je w optymalnej temperaturze. Co jednak, kiedy (...)
Maszyna do lodów włoskich - mk-komi.pl

Maszyna do lodów włoskich – lepiej kupić nową czy używaną? Podpowiadamy!

Zastanawiasz się, jakie lody są najpopularniejsze w Polsce? Chociaż trwa prawdziwy boom na te rzemieślnicze, zwłaszcza w okresie letnim chętniej wybierane są lody soft, czyli włoskie. Dlatego maszyna do lodów włoskich może być dobrą inwestycją dla Twojego (...)
Szafa mroźnicza - mk-komi.pl

Szafy mroźnicze – czym są i do czego służą?

Chcesz produkować lody rzemieślnicze i prowadzić ich sprzedaż? Jeśli tak, na wyposażeniu lokalu będzie Ci potrzebna dobra szafa mroźnicza. To urządzenie, które zapewni optymalne warunki przechowywania zmrożonego deseru do czasu, aż trafi on (...)
Frezer do lodów podczas pracy - mk-komi.pl

Frezer do lodów – na co zwracać uwagę przy wyborze? Wskazówki

Frezer do lodów to najważniejsze urządzenie w każdej lodziarni produkującej tzw. lody gałkowe. Odpowiednio dobrany jest wydajny, oszczędny, wygodny w użytkowaniu i niezawodny. Po czym poznać właściwe urządzenie? Istnieje kilka parametrów, którymi należy się kierować. (...)
Maszyna do lodów włoskich – serwowanie lodów - mk-komi.pl

Maszyna do lodów włoskich – zasady konserwacji i serwisowania

Jeśli chcesz niskim kosztem i niewielkim nakładem pracy rozpocząć biznes lodowy, świetnym wyborem będą lody włoskie. Maszyna do ich produkcji zajmuje niewiele miejsca i jest prosta w obsłudze. Trzeba jednak pamiętać o jej odpowiedniej pielęgnacji i konserwacji. (...)