Rozważasz wejść w biznes gastronomiczny - otworzyć lodziarnię, kawiarnię lub mobilny punkt sprzedaży lodów?

A może już masz lokal i chcesz poszerzyć ofertę o produkcję i sprzedaż lodów? Tego bloga prowadzimy dla Ciebie. Sprawdź koniecznie!
Fragment etykiety na urządzeniach chłodniczych - mk-komi.pl

Jak czytać etykiety znajdujące się na szafach chłodniczych i mroźniczych?

Przed Tobą zakup szafy chłodniczej lub mroźniczej? Jeśli tak, zapewne wiesz, że istotne są nie tylko rozmiar i wygląd tych urządzeń, ale przede wszystkim ich parametry techniczne. Zanim jednak przejdziesz do przeglądania szczegółowej dokumentacji technicznej, przyjrzyj (...)
Witryna chłodnicza w cukierni - mk-komi.pl

Witryna chłodnicza – używana czy nowa?

Witryna chłodnicza to kluczowe wyposażenie cukierni, kawiarni i wielu innych lokali gastronomicznych, a także sklepów spożywczych. Pozwala nie tylko na efektowną ekspozycję produktów, ale przede wszystkim utrzymuje je w optymalnej temperaturze. Planujesz zakup takiego urządzenia? (...)
Szafy chłodnicze i mroźnicze - mk-komi.pl

Szafy chłodnicze i mroźnicze – czym się od siebie różnią?

Szafy chłodnicze i mroźnicze to urządzenia, które często są ze sobą utożsamiane. Tymczasem w rzeczywistości – chociaż ich zasada działania jest podobna – pełnią inne funkcje. Za co więc odpowiada szafa chłodnicza, a za (...)
Naprawa witryn chłodniczych - mk-komi.pl

Najczęstsze awarie witryn chłodniczych – jak sobie z nimi radzić?

Prowadzisz cukiernię lub lodziarnię? Jeśli tak, w Twoich zasobach znajduje się na pewno co najmniej jedna witryna chłodnicza. To urządzenie, które pozwala estetycznie wyeksponować smakołyki, a jednocześnie utrzymać je w optymalnej temperaturze. Co jednak, kiedy (...)
Maszyna do lodów gastronomiczna – obsługa - mk-komi.pl

Maszyna do lodów gastronomiczna – jak o nią dbać?

Gastronomiczne maszyny do robienia lodów to absolutna podstawa wyposażenia każdej lodziarni. Bez względu na to, czy sprzedajesz lody włoskie, czy rzemieślnicze, potrzebujesz urządzenia, które pozwoli Ci wyprodukować mieszankę o idealnym smaku oraz konsystencji. Jednak nawet najlepszy sprzęt (...)
Produkcja lodów – HACCP w gastronomii - mk-komi.pl

HACCP w gastronomii – dla lodziarni – jak wprowadzić i utrzymać?

Jeśli interesujesz się biznesem lodowym, musisz koniecznie zgłębić zasady dotyczące higieny i bezpieczeństwa żywności. Warto się zaznajomić szczególnie z systemem HACCP. Co to takiego? Jakie są najważniejsze zasady HACCP w gastronomii? Dlaczego trzeba (...)