Rozważasz wejść w biznes gastronomiczny - otworzyć lodziarnię, kawiarnię lub mobilny punkt sprzedaży lodów?

A może już masz lokal i chcesz poszerzyć ofertę o produkcję i sprzedaż lodów? Tego bloga prowadzimy dla Ciebie. Sprawdź koniecznie!
Cukiernik nakłada lody rzemieślnicze wg autorskiego przepisu - mk-komi.pl

Lody rzemieślnicze – przepis. Skąd brać receptury lodów kraftowych?

Boom na lody kraftowe trwa, a ich fanów przybywa z roku na rok. Wraz z rozwojem popytu na tę wersję mrożonego deseru wzrasta też liczba lokali, które go serwują. Dlatego jeżeli chcesz skutecznie wyprzedzić konkurencję, musisz zaoferować (...)
Maszyna do lodów włoskich - mk-komi.pl

Jaka maszyna do lodów włoskich? Przegląd możliwości

Lody włoskie, określane też mianem „soft”, są jednymi z najchętniej wybieranych przez klientów. Jeśli więc chcesz rozpocząć sprzedaż zmrożonego deseru, warto rozważyć właśnie tę jego wersję. Do produkcji tego przysmaku będzie Ci potrzebna dobra (...)
Lody zimą - lodowy wafelek owinięty szalikiem - mk-komi.pl

Lody zimą – na jakie smaki postawić?

Nie da się ukryć, że najlepszym sezonem na sprzedaż lodów jest okres wiosenno-letni. Długie dni spędzane poza domem i wysokie temperatury sprzyjają poszukiwaniu ochłodzenia właśnie w formie tego deseru. Jeśli jednak prowadzisz całoroczną lodziarnię, a Twój biznes opiera (...)
Warsztaty lodziarskie - mk-komi.pl

Szkolenia lodziarskie – ile trwają, ile kosztują i czego się na nich nauczysz?

Robienie lodów na pozór wydaje się bardzo proste. Mleko, śmietanka, cukier… przepis wygląda na łatwy. No właśnie. Wygląda. Jeśli jednak chcesz zamienić robienie lodów w biznes, musisz wiedzieć o tym rzemiośle znacznie więcej. Sposobem na poszerzenie (...)
Dziewczyna zastanawia się, czy w lodach, które je, są alergeny - mk-komi.pl

Alergeny w lodach – 8 najczęściej występujących

Około 30% – właśnie taki odsetek społeczeństwa w krajach wysoko rozwiniętych, takich jak Polska, zmaga się z różnego rodzaju alergiami.* Wiele reakcji uczuleniowych jest wywołanych kontaktem z substancjami występującymi w pożywieniu. Ich źródłem mogą (...)
Mężczyzna prowadzący własną lodziarnię - mk-komi.pl

Czy opłaca się otworzyć lodziarnię?

Rynek lodów w Polsce wzrasta w tempie ok. 4% rocznie.* Szczególnie duże zmiany na tym polu można zaobserwować na przestrzeni kilku ostatnich lat – Polacy coraz chętniej decydują się na jedzenie lodów poza domem i zwracają (...)