Wyposażenie lodziarni, doradztwo, szkolenia, serwis.
Zadzwoń lub napisz i dowiedz się więcej.
Biznes lodowy może być bardzo dobrym pomysłem na dochodową działalność gospodarczą – lody to deser, który cieszy się niesłabnącą popularnością. Jednak zanim zaczniesz liczyć zyski ze sprzedaży zmrożonych pyszności, musisz zainwestować w dobrej klasy sprzęt. Pytanie zatem: jakie koszty trzeba ponieść, aby produkować smaczne i zdrowe lody? Wyjaśniamy.
Każda opłacalna działalność biznesowa zaczyna się od dobrego planu działania i przemyślanej strategii. Zatem zanim zaczniesz myśleć o kupowaniu sprzętu, musisz dokładnie określić to, w jaki sposób chcesz prowadzić sprzedaż lodów. Duża, stacjonarna lodziarnia całoroczna? Mobilny punkt? A może wózek z lodami uruchamiany sezonowo? Ta decyzja znacząco odbija się na kosztach działalności. Dlatego łączna początkowa suma może się wahać od kilkudziesięciu do kilkuset tysięcy złotych. Złożą się na nią koszty:
Wszystkie te elementy warto dokładnie przeliczyć, aby określić, jaki biznes lodowy możesz otworzyć i w jakim modelu podjąć działalność.
Czytaj więcej: Własna produkcja lodów gastronomicznych – lista urządzeń na start
Bez względu na to, czy chcesz produkować lody kraftowe na gałki, czy też te typu soft (włoskie), potrzebujesz specjalistycznego sprzętu do ich wytwarzania. Sama zamrażarka czy konserwator połączony z witryną mogą nie wystarczyć – chyba że sprzedaż lodów ma być np. tylko dodatkiem do standardowej oferty cukierni, a same lody chcesz kupować gotowe, od producenta.
Tak czy inaczej musisz wiedzieć, że koszty zakupu podstawowych urządzeń do produkcji lodów zaczynają się od kilkunastu tysięcy złotych. A jaka jest górna granica wydatków? W najbardziej zaawansowanych i rozbudowanych lodziarniach z bogatą ofertą i dużymi możliwościami produkcyjnymi może ona sięgnąć nawet ponad 100 tys. zł. Jednak na początek można wydać mniej.
Najtańszą formą prowadzenia sprzedaży lodów jest inwestycja w mobilny wózek z lodami – taki, który będzie można np. pchać po zatłoczonym deptaku w wakacyjnym, nadmorskim kurorcie, w formie rikszy lub po prostu postawić sezonowo przed lokalem gastronomicznym. Sam taki wózek, wyposażony w profesjonalny konserwator, w którym można umieścić lody naturalne w 6-8 smakach, to koszt ok. 25-30 tys. zł. Dodatkowym wydatkiem będzie system zasilania, który utrzyma ujemną temperaturę na ok. 8 godzin pracy.
Wózek do sprzedaży lodów pozwala jedynie na ich dystrybucję. Co jednak w sytuacji, gdy chcesz samodzielnie produkować lody rzemieślnicze? Wówczas będzie Ci potrzebny profesjonalny frezer do lodów. To urządzenie, które pozwala produkować zarówno klasyczne lody naturalne, jak również lody wegańskie, w tym lody z mleka kokosowego.
Kluczowe pytanie brzmi: ile kosztuje taka maszyna do lodów rzemieślniczych? Nowe urządzenie może oznaczać wydatek rzędu 50-110 tys. zł.
Jeśli zamiast lodów kraftowych chcesz produkować tzw. lody włoskie, potrzebujesz zupełnie innego urządzenia – specjalnej maszyny do lodów soft. Dobra wiadomość jest taka, że przy korzystaniu z tej technologii nie ma potrzeby inwestowania w osobny frezer. Produkcja i dystrybucja odbywają się w ramach jednej maszyny. A ile kosztuje? Inwestycja w nowy automat od uznanego producenta to wydatek między 50-80 tys. zł.
Jak zatem widać, początkowa inwestycja w biznes gastronomiczny bywa dość wysoka. Jednak zakup wysokiej klasy maszyn zapewni możliwość produkcji lodów przez wiele lat. Poza tym urządzeń nie trzeba kupować za gotówkę. Jest jeszcze sprzedaż ratalna czy leasing. Chcesz porozmawiać o dostępnych możliwościach? Skontaktuj się, a pomożemy Ci skompletować optymalne wyposażenie!