Produkcja pysznych, idealnie kremowych lodów od podstaw to prawdziwa sztuka. Na ostateczną konsystencję i smak deseru wpływa każdy detal procesu produkcji, a także rodzaj i proporcje każdego ze składników. Aby uprościć ten proces, współcześnie zazwyczaj stosuje się gotowe bazy. Wybór w tym zakresie jest bardzo szeroki, dzięki czemu za pomocą tych dodatków można produkować różne rodzaje mrożonych deserów. Jaka baza do lodów jest najlepsza? Jak odnaleźć się w gąszczu możliwości?

Czym jest baza do lodów?

Współcześnie baza do lodów to standardowy składnik wykorzystywany przez większość lodziarni. Przed laty, gdy nie znano takich ułatwień, proces produkcji pysznych deserów był znacznie bardziej skomplikowany. Wymagał mieszania mleka, śmietany, cukru, jaj i dodatków smakowych oraz ich bardzo starannej obróbki w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Jednym z największych wyzwań w takim tradycyjnym procesie jest emulgacja, to znaczy połączenie tłuszczu z cieczą w celu stworzenia trwałej emulsji. Gotowa baza do lodów zwykle ma na celu jej ułatwienie – dlatego zawiera substancje nazywane emulgatorami. Często zawiera też stabilizatory, które zapobiegają ponownemu rozwarstwianiu się mieszanki. Dzięki temu udana produkcja jest znacznie łatwiejsza, a nauka wytwarzania lodów prostsza.

Zasadniczo baza do lodów to produkt w formie sproszkowanej, który można łączyć z tradycyjnymi składnikami służącymi do produkcji mrożonych deserów (mleko lub woda, śmietana, cukier, dodatki smakowe itd.). Dostępne na rynku produkty tego typu różnią się stopniem skomplikowania i naturalnością składu.

Najprostsza baza do lodów rzemieślniczych zawiera wyłącznie naturalne składniki. Należy ją połączyć ze świeżym mlekiem, śmietanką i cukrem oraz wybranymi dodatkami. Dzięki nim można wytwarzać naturalne lody bez konserwantów, jednak znacznie prościej niż w przypadku zastosowania całkowicie tradycyjnych metod.

Istnieją jednak również bazy, które do maksimum upraszczają proces przygotowania lodów. Proszek wystarczy wówczas wymieszać z wodą i wlać do maszyny. W taki sposób najczęściej działają bazy do lodów włoskich, czyli z automatu. Warto również zaznaczyć, że zastosowanie bazy jest korzystne ze względu na łatwość uzyskania powtarzalnych rezultatów – dzięki nim każda partia lodów smakuje tak samo dobrze.

Sprawdź też: Lody z maszyny  – jakich komponentów używać do ich produkcji?

Bazy i pasty do lodów – jaka jest różnica?

Wśród komponentów do produkcji lodów można znaleźć produkty nazywane bazami, ale także pasty. To inny rodzaj półproduktów, które ułatwiają produkcję. Gotowa pasta do produkcji lodów zawiera dodatki smakowe, które pozwalają zamienić prostą bazę lodową w dowolny smak. Wachlarz dostępnych rozwiązań jest niezwykle szeroki. Wyróżniamy pasty:

  • owocowe – z naturalnych owoców,
  • orzechowe – z orzechów,
  • smakowe – używające różnych składników, smaków, esencji i aromatów,
  • variegato – do przekładania i dekoracji lodów, dodające im ciekawej struktury.

Najpopularniejsze pasty do lodów to te z możliwie naturalnym składem. Ich używanie niesamowicie upraszcza proces produkcji i ułatwia przygotowanie wielu ciekawych smaków, które przyciągną klientów. Możliwe jest również ich dowolne łączenie w celu tworzenia oryginalnych kompozycji. Pozwalają na dużą oszczędność pracy i zasobów wykorzystywanych na obróbkę np. świeżych owoców czy orzechów.

Pasty do lodów – lody owocowe - mk-komi.pl
Chcąc wyprodukować lody owocowe, możesz spędzić długie godziny na oczyszczaniu i obróbce świeżych owoców lub skorzystać z gotowej pasty do lodów. Tego typu produkty często mają wspaniały smak i naturalne składy, dzięki czemu pozwalają na tworzenie pysznych kompozycji.

Baza do lodów – rodzaje

Jak już wspomniano wcześniej, obecnie właściciele lodziarni mogą wybierać spośród bardzo wielu rodzajów baz. Każda z nich jest inna, jednak można wśród nich wymienić kilka głównych rodzajów. Podstawowy podział zależy od rodzaju produkowanych lodów i obejmuje bazy:

  • do lodów mlecznych,
  • do lodów śmietankowych,
  • do sorbetów.

W zależności od wybranego typu uzyskasz pożądaną strukturę i smak gotowych wyrobów. Ponadto można wyróżnić produkty takie jak:

  • baza do lodów włoskich – tzw. soft lub z automatu; tworzy lody o delikatnej strukturze, które nie są mocno zmrożone;
  • baza do lodów gałkowych – tworzy bardziej zwartą strukturę lodów, które idealnie nadają się do eksponowania w witrynie i serwowania na gałki; po dodaniu pasty do lodów lub świeżych dodatków można tworzyć rozmaite smaki.

Ponadto bazy do lodów są opisywane wieloma innymi określeniami, w zależności od ich przeznaczenia i składu. Można się spotkać z takimi produktami jak:

  • baza do lodów tradycyjnych – zazwyczaj bazująca na naturalnych składnikach i tłuszczu mlecznym, bez dodatku tłuszczu roślinnego,;
  • baza do lodów rzemieślniczych – maksymalnie naturalna, bez konserwantów i zbędnych dodatków;
  • baza do lodów wegańskich – stworzona wyłącznie ze składników roślinnych;
  • baza niskokaloryczna – o obniżonej zawartości kalorii, a więc zazwyczaj tłuszczu lub cukru;
  • baza bez cukru – wykorzystująca rozmaite substancje słodzące odpowiednie dla diabetyków i osób unikających cukru.

Wymienione powyżej typy baz lodowych to zaledwie część oferty rynkowej. Obecnie jest ona tak szeroka, że bez problemu zaspokoi wszelkie potrzeby. W połączeniu z szerokim wyborem past do produkcji lodów daje to szerokie możliwości komponowania oferty lodziarni, nawet bez specjalistycznej wiedzy na temat szczegółów procesu technologicznego!

Czytaj również: Komponenty do produkcji lodów  – czego unikać w ich składzie?

Baza do lodów – co wybrać?

Jaka baza do lodów jest najlepsza? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Przy wyborze produktów tego typu należy się kierować przede wszystkim:

  • skalą produkcji,
  • wyposażeniem lodziarni – i jego przystosowaniem do obsługi określonych baz lodowych,
  • typem wytwarzanych lodów – gałkowe, włoskie, rzemieślnicze itd.,
  • pożądanym skomplikowaniem procesu produkcji – możesz produkować lody, mieszając jedynie proszek z wodą lub też stosować świeże składniki.

Należy pamiętać, że rodzaj zastosowanej bazy lodowej ma ogromny wpływ na smak i konsystencję gotowych wyrobów. Warto więc poświęcić trochę czasu na to, by wybrać najlepsze rozwiązanie, zwracając uwagę nie tylko na łatwość zastosowania, ale również na skład i smak. Jeśli potrzebujesz pomocy w opracowaniu technologii produkcji lodów, doborze sprzętu i organizacji działania lodziarni, skontaktuj się z MK Komi! Chętnie pomożemy Ci odnieść sukces w biznesie lodowym.