Lody rzemieślnicze, produkowane według tradycyjnych receptur i smakujące „jak za dawnych czasów”, to prawdziwy hit ostatnich lat. Latem, w dużych miastach i w kurortach turystycznych, tego typu lodziarnie można spotkać niemal na każdym rogu. Duża konkurencja skłania do rozważań – być może warto postawić na unikalne produkty? Poznaj alternatywne technologie produkcji lodów i sprawdź, czy może to być dobry kierunek dla Twojego biznesu.

Tradycyjna technologia produkcji lodów kontra metody alternatywne

Tradycyjna technologia produkcji lodów z wiejskiej śmietany, świeżego mleka, cukru i jaj, które są następnie schładzane przy jednoczesnym mieszaniu, produkuje cudownie puszyste przysmaki, które Polacy tak uwielbiają. Klasyczne lody to prawdziwy raj dla podniebienia, ale na świecie wytwarza się również inne rodzaje mrożonych deserów, które stopniowo docierają też do Polski. Oczywiście prym wśród „międzynarodowych” wersji lodów wiodą te włoskie – choć tak naprawdę z Italią mają niewiele wspólnego (ich zwyczajowa nazwa pochodzi od kraju produkcji automatów, w których wyrabiano pierwsze desery tego typu). Większość miłośników lodów próbowała też amerykańskich „świderków”. Mowa tu jednak o mniej rozpowszechnionych smakołykach.

Alternatywne technologie mogą być dużą szansą dla Twojego biznesu – szczególnie na konkurencyjnym rynku, na którym trudno się wyróżnić. Często wymagają zastosowania zupełnie innych składników, zazwyczaj również trzeba zamienić dotychczasowe maszyny do robienia lodów na coś zupełnie innego. Na jakie rodzaje deserów warto zwrócić uwagę?

Tajskie lody

Lody tajskie nazywane również czasami z angielska ice rolls to już stosunkowo popularny deser. Pierwsze lodziarnie tego typu zaczęły się pojawiać w naszym kraju już ładnych parę lat temu, a dziś powstaje ich coraz więcej. Tajskie lody zwracają uwagę sposobem przygotowania i podania. Płynną bazę (najczęściej mleczną) wylewa się na specjalną schładzaną płytę i na oczach klienta miesza z dodatkami (owocami, orzechami, czekoladą, cukierkami, batonikami, ciasteczkami itd.). Jednocześnie masa zaczyna zamarzać. Gdy jest odpowiednio schłodzona, rozsmarowuje się ją na powierzchni płyty, a następnie zwija paski w ruloniki za pomocą szpatułki. Rolki najczęściej podaje się w naczyniu na wynos (np. papierowym kubeczku). Można dodawać do nich bitą śmietanę, polewy i rozmaite posypki.

Lody hawajskie

Drobno zmielony (skrobany) lód przypominający konsystencją śnieg polany słodkim, kolorowym, owocowym syropem – to właśnie lody hawajskie (snow cones, snow ice, owocowy śnieg). To orzeźwiający deser zbliżony nieco smakiem do granity, który może być podawany w rozmaitych formach. Zdarza się, że syropy są dostępne dla gości, którzy mogą sami komponować smaki swoich przysmaków. Dużą popularnością (szczególnie wśród dzieci) cieszą się wielokolorowe (np. tęczowe) lody hawajskie. Maszyna do ich produkcji zamienia zmrożoną wodę w śnieg, który następnie wystarczy polać wybranymi dodatkami. Dlatego koszt produkcji jest niski. Ciekawym pomysłem są hawajskie lody dla dorosłych – z alkoholem.

Alternatywna technologia robienia lodów - lody hawajskie - mk-komi.pl
Lody hawajskie mają konsystencję śniegu i słodki, najczęściej owocowy smak. Przypominają nieco granity, są idealne na upały i lubiane przede wszystkim przez dzieci.

Tureckie lody

Turecka wersja lodów również staje się coraz popularniejsza wśród Polaków. Jest ona jednak prawdziwie wyjątkowa, a ze względu na użycie nietypowych składników jej przygotowanie od podstaw jest trudne. Tureckie lody (dondurma) produkowane są z mleka koziego z dodatkiem salepu (mąki zrobionej ze sproszkowanych bulw orchidei) oraz mastyksu (gumy o charakterystycznym aromacie pozyskiwanej z żywicy drzew rosnących nad Morzem Śródziemnym). Wszystko to sprawia, że gotowy produkt ma bardzo oryginalny smak i konsystencję. Tureckie lody są bardzo gęste i ciągnące, powoli się topią, w związku z czym prawie nigdy nie kapią – nawet w upalny dzień. Nakłada się je specjalną długą pałką, a uliczni sprzedawcy w Turcji często robią z tego prawdziwe przedstawienie. Składniki do produkcji lodów tureckich można kupić tylko w specjalistycznych delikatesach, ale istnieje również możliwość sprowadzenia gotowego smakołyku prosto z Turcji.

Czytaj również: Maszyny do lodów – na co zwracać uwagę przy wyborze?

Tradycyjne lody czy alternatywa – co wybrać?

Należy pamiętać, że produkcja lodów metodami alternatywnymi oznacza większe wyzwania i ryzyko. Czy odmienna technologia produkcji lodów to rozwiązanie dla Ciebie? Być może! Warto jednak pamiętać, że sukces zależy w znacznej mierze od Twojego zaangażowania i wiedzy, dlatego warto poświęcić sporo czasu na dobre poznanie produktu, który chcesz sprzedawać. Najważniejsze są bowiem jakość i smak.

Pamiętaj, że alternatywne technologie to często zupełnie inne maszyny do produkcji lodów, składniki i proces wytwórczy. Bilans kosztów może całkowicie się zmienić. Czy będzie korzystny? O tym musisz przekonać się sam.

Jeśli nie jesteś przekonany do nowych technologii, zawsze możesz próbować wyróżnić się w inny sposób, wykorzystując jednak tradycyjne technologie oraz maszyny do robienia lodów. Być może warto poeksperymentować ze smakami. Szukać inspiracji można np. za granicą – być może zainteresowanie wzbudzą smaki takie jak matcha lub czarne lody z aktywnym węglem. Bardzo ciekawą propozycję stanowią też lody grylażowe z prażoną masą z orzechów oraz cukru. Rosnące wymagania konsumentów sprawiają również, że w wielu miejscach pojawiają się wegańskie lody (to znaczy takie stworzone wyłącznie ze składników roślinnych – np. na bazie mleka kokosowego), ciekawe smaki bez laktozy lub też bez cukru. Chęci Polaków do próbowania nowych smaków są coraz większe, dlatego masz spore szanse na sukces! W MK Komi chętnie pomożemy Ci skompletować wyposażenie lodziarni oraz podzielimy się naszą wiedzą na temat lodowego biznesu. Zapraszamy do kontaktu, jeśli interesuje Cię współpraca.