Około 30% – właśnie taki odsetek społeczeństwa w krajach wysoko rozwiniętych, takich jak Polska, zmaga się z różnego rodzaju alergiami.* Wiele reakcji uczuleniowych jest wywołanych kontaktem z substancjami występującymi w pożywieniu. Ich źródłem mogą być także słodkie, mrożone desery. Zastanawiasz się nad tym, jakie są typowe alergeny w lodach? Wyjaśniamy.

Alergeny w lodach – dlaczego to tak ważny temat z perspektywy prowadzącego lokal gastronomiczny?

Kwestia alergenów w lodach jest bardzo ważna z punktu widzenia lokalu, który je serwuje, z dwóch kluczowych powodów. Po pierwsze – i najważniejsze – jako właścicielowi lodziarni czy cukierni zapewne zależy Ci na dobru Twoich gości. Na pewno oczekujesz, że wyjdą z Twojego lokalu w pełni zadowoleni i… powrócą do niego, a przy okazji pozostawią dobrą recenzję w Internecie. Przyjemność, jaką powinien odczuwać klient, jedząc serwowane przez Ciebie lody, to Twoja misja i tylko wówczas, gdy ją zrealizujesz, masz szansę na osiągnięcie sukcesu w długofalowej perspektywie. Nie możesz sobie więc pozwolić na to, aby którykolwiek z gości po skosztowaniu Twoich lodów doświadczył nieprzyjemnej, a tym bardziej groźnej, reakcji uczuleniowej. Po drugie, to kwestia spełnienia wymogów prawnych. Zgodnie z przepisami, które obowiązują w Polsce, a dokładniej z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, lokal gastronomiczny ma obowiązek informowania klientów o składzie potraw, a w szczególności o potencjalnej obecności alergenów. Niespełnienie go może prowadzić do poważnych konsekwencji natury prawnej – np. do nałożenia przez Sanepid wysokiej grzywny. A to kolejny powód, dla którego warto zwrócić uwagę na alergeny w lodach, które są serwowane.

Jakie są alergeny w lodach?

Alergie pokarmowe to bardzo rozległa grupa uczuleń. Oznacza to, że niepożądane reakcje mogą wywołać bardzo różnorodne substancje, które są częścią receptury tego słodkiego, zmrożonego smakołyku. Nie oznacza to oczywiście, że masz np. oferować wyłącznie lody bez mleka czy zrezygnować z dodawania do nich orzechów i innych bakalii. Musisz jednak bardzo wyraźnie poinformować o tym, które produkty mogą zawierać alergeny oraz jakie. Dzięki temu unikniesz problemów z klientami oraz z prawem. A co dokładniej może uczulać w lodach? Oto najbardziej typowe alergeny, które można w nich znaleźć.

To może Cię zainteresować: Rzemieślnicze lody dla diabetyków – z czego je produkować?

Mleko

Mleko i przetwory mleczne to podstawa przy produkcji lodów. W końcu to na bazie śmietanki i cukru powstaje większość smaków słodkiego deseru. Jest jednak część osób, które nie tolerują laktozy lub białka mleka krowiego, a spożycie produktów, które zawierają ją może powodować przykre dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Właśnie dlatego warto mieć w ofercie lokalu dietetyczne lody przygotowywane bez mleka – np. różnego rodzaju sorbety, dla których bazą jest woda. Dobrym rozwiązaniem jest też wykorzystanie napoju roślinnego (potocznie: mleka roślinnego) – np. migdałowego – do przyrządzenia co najmniej jednego smaku. Dzięki temu zaspokoisz potrzeby klientów z nietolerancją laktozy lub uczuleniem na mleko krowie.

Produkcja lodów z mlekiem - mk-komi.pl
Jednym z podstawowych składników receptury lodów jest mleko. Wiele osób jest uczulone na laktozę. Trzeba o tym pamiętać.

Orzeszki ziemne i inne orzechy

Alergia na orzeszki ziemne jest dość częsta, dlatego warto uważnie informować o ich zawartości. A gdzie mogą się pojawić? Na przykład w lodach o smaku masła orzechowego, a także bakaliowych. Często pokruszone orzeszki są wykorzystywane w różnego posypkach. Dlatego dobrze jest poinstruować pracowników, aby pytali klientów, czy posypać deser orzeszkami – to pozwoli uniknąć problemów. Uczulają nie tylko orzeszki ziemne, ale także np. migdały, pekany, orzechy laskowe, makadamia czy pistacjowe. Ich stosowanie w lodach jest powszechne, ponieważ mają fenomenalny smak. Jeśli zdecydujesz się produkować lody z ich dodatkiem, upewnij się, że informacja o możliwych reakcjach uczuleniowych jest umieszczona w widocznym dla klientów miejscu.

Sezam

Sezam w lodach? Jak najbardziej! I to nie tylko w tych o smaku sezamkowym. Pamiętaj, że ziarna sezamu są bardzo ważnym składnikiem chałwy, która także bywa podstawą do produkcji lodów rzemieślniczych. Znajduje się także w arabskiej paście – tahini – która także może być wykorzystana przy wytwarzaniu niektórych smaków lodów.

Soja i produkty pochodne

Jeśli przyrządzasz lody vege na bazie mleka sojowego, możesz odpowiedzieć na potrzeby części klientów. Jednak innym soja może zagrażać. Dlatego to kolejny składnik, o którym koniecznie trzeba poinformować.

Jaja

Przygotowujesz lody o smaku zabajone lub tradycyjnego kogla-mogla? Takie smaki mogą przyciągnąć klientów, jednak… niektórych z nich mogą uczulać. Dlatego warto zadbać o poinformowaniu o ich obecności w składzie.

Gluten

Nietolerancja glutenu i alergia na ten składnik dotykają coraz większej grupy osób. Tymczasem jest on obecny w niemal wszystkich produktach zbożowych. Jeśli do masy na lody dodajesz np. kawałki pokruszonych ciasteczek, podprażone nasiona pszenicy w miodzie czy płatki owsiane lub inne – będą one zawierały gluten. To również informacja, którą należy podać.

Owoce

Alergenem mogą być także niektóre owoce. Oznacza to, że problematyczne dla niektórych bywają również lody bez mleka. Uczulenie mogą wywołać np. truskawki, kiwi, brzoskwinie, wiśnie, morele, arbuzy czy cytrusy.

W jaki sposób informować klientów o alergenach w lodach?

Istnieje kilka sposobów na to, aby poinformować klientów o potencjalnych alergenach w lodach. Możesz to zrobić w menu – wyróżniając składniki, które mogą wywołać uczulenie. Możesz też przygotować specjalny arkusz z alergenami i zawiesić go na ścianie lub położyć na stoliku, aby był dostępny do wglądu. Jednak najważniejsze jest przeszkolenie pracowników – tak, aby umieli rzetelnie odpowiedzieć na pytanie o to, czy dany smak zawiera konkretny alergen. To absolutna podstawa, o której nie można zapomnieć. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o tajnikach produkcji lodów, zasadach i przepisach, które ją regulują oraz wielu innych aspektach związanych z prowadzeniem lodziarni, zajrzyj na blog MK KOMI.