Dobry automat do lodów to urządzenie, którego obsługa jest prosta i szybka. Dlatego świetnie sprawdza się zarówno w stacjonarnych lodziarniach, jak i w punktach mobilnych. Jednak warto pamiętać, że początkowa inwestycja w zakup urządzenia do produkcji lodów to dopiero początek. Równie istotne są późniejsze koszty eksploatacji urządzenia. Co się na nie składa? Dowiedz się więcej.

Maszyny do produkcji lodów – jakie to koszty?

Rozpoczęcie działalności lodziarni, czy to mobilnej, czy też stacjonarnej, wiąże się z niemałymi wydatkami. Największą ich część stanowi inwestycja w urządzenia do lodów. W zależności od tego, jaka technologia produkcji tego zmrożonego deseru zostanie wybrana, inne też będą koszty.

Tańsze są urządzenia do produkcji lodów typu soft, tj. włoskich. Wynika to m.in. z faktu, że proces produkcji i dystrybucji odbywa się w jednej maszynie i jest podzielony na mniej etapów. Zakup nowego sprzętu to zazwyczaj wydatek rzędu ok. 20-40 tys. zł, choć wszystko zależy od wybranej technologii.

Profesjonalne frezery do lodów, czyli maszyny do produkcji lodów tradycyjnych to już wydatek od 30 tys. zł wzwyż, a do tego należy zainwestować również w pasteryzator (w podobnej cenie) oraz w konserwatory – a więc przestrzeń do przechowywania gotowych lodów oraz w witrynę do ekspozycji lodów.

Czytaj więcej: Własna produkcja lodów gastronomicznych – lista urządzeń na start

Jak zatem widać, już początkowe wydatki mogą być wysokie. Jednak już na etapie, gdy jest kupowany automat do lodów, należy wziąć pod uwagę późniejsze wydatki na jego eksploatację. Czasem może się bowiem okazać, że np. zakup tańszej maszyny przyniesie tylko pozorne oszczędności, ponieważ jej późniejsze użytkowanie będzie bardzo kosztowne.

Co wpływa na koszty eksploatacyjne, jakie generuje automat do lodów?

Koszty eksploatacyjne to bardzo szerokie pojęcie, w którym zawierają się wszystkie wydatki związane z użytkowaniem maszyny do produkcji lodów. Jeżeli nawet pominąć na tej liście ceny produktów i półproduktów do wytwarzania słodkich deserów, nadal istnieje długa lista kosztów. Przyjrzyjmy się tym najważniejszym.

Automaty do lodów - mk-komi.pl
Codzienna obsługa automatu do lodów również wpływa na koszty jego eksploatacji. Poprawna praca ze sprzętem obniża ryzyko powstania awarii.

Codzienne czyszczenie i konserwacja maszyny do produkcji lodów

Bez względu na to, czy w grę wchodzi automat do lodów soft,  czy też maszyna do produkcji lodów tradycyjnych, które potem są sprzedawane na gałki, każde urządzenie wymaga codziennej pielęgnacji. Chodzi przede wszystkim o umycie po zakończeniu pracy. Koszty tych działań są niewielkie, ponieważ wystarczy przetarcie zewnętrznych elementów ciepłą wodą z detergentem. Gdy zaś chodzi o wnętrze, dobre automaty do lodów mają automatyczne programy samooczyszczające, które upraszczają cały proces i pozwalają ograniczyć wydatki na ten cel.

Zużycie prądu

Wszystkie automaty do lodów są zasilane prądem elektrycznym. A to oznacza rachunki z zakładu energetycznego. Jak wysokie? To zależy od tego, jak energooszczędna jest wybrana maszyna. Na zużycie prądu wpływa np. zastosowany system chłodzenia. W automatach do lodu może to być system powietrzny (tańszy i bardziej ekonomiczny) lub wodny (droższy i wymagający wyższego zużycia energii). Warto więc przyjrzeć się charakterystyce kupowanego sprzętu.

Uwaga! Niższe zużycie energii może się przekładać na mniejszą wydajność pracy. Dlatego czasami warto wybrać sprzęt, który potrzebuje nieco więcej prądu, aby „wycisnąć” z niego więcej – np. przyspieszyć proces schładzania lodów czy też zwiększyć moce produkcyjne.

„Awaryjność” sprzętu

Elementem, który bardzo wpływa na koszty eksploatacji użytkowanego urządzenia do lodów, jest konieczność ich częstego serwisowania. Owszem, w okresie gwarancyjnym prace naprawcze są prowadzone najczęściej bezkosztowo (pod warunkiem, że uszkodzenia nie są wynikiem nieprawidłowego użytkowania sprzętu), jednak nadal stanowią utrudnienie. Za to naprawy pogwarancyjne mogą być już sporym wydatkiem.

Zdecydowanie mniejsze koszty wygenerują regularne przeglądy serwisowe, które pozwolą wychwycić wszelkie nieprawidłowości – jeszcze zanim staną się poważnymi (i drogimi!) problemami.

Jak oszacować koszty eksploatacji urządzeń do produkcji lodów?

Oszacowanie konkretnych kosztów związanych z eksploatacją urządzeń do produkcji lodów jest trudne, ponieważ wszystko zależy od wybranej maszyny, jej parametrów technicznych oraz sposobu użytkowania. Jeśli jednak chcesz policzyć wydatki, przyjrzyj się przede wszystkim temu, ile zużywa energii wybrany przez Ciebie sprzęt. Możesz też skontaktować się z naszymi ekspertami. Pomożemy Ci oszacować wydatki w skali miesięcznej lub rocznej – tak abyś do swojej lodziarni wybrał najbardziej ekonomiczny sprzęt.